Как да изберем незалепващ тиган

Как да изберем незалепващ тиган?

Изборът на правилния тиган с незалепващо покритие (AP) е изключително важен за всяка домакиня, тъй като всеки тип покритие има свои собствени характеристики. В тази статия ще анализираме подробно материалите, съществуващи на пазара, от които се произвеждат незалепващи тигани, както и самите видове AP, техните характеристики и предимства, за да можете по-добре да се ориентирате в цялото съществуващо разнообразие от стик тигани и изберете този, който е идеален за вас за вашата храна. Избор на материал Първо, нека поговорим за съществуващите материали за тигани AP. Произвеждат се в три вида алуминий – кован, отливан и щампован, както и от неръждаема стомана.

Неръждаема стомана. Този материал осигурява максимален експлоатационен живот на съдовете и ви позволява да готвите ястия по всякаква рецепта – от бързо пържене на силен огън до многочасово къкрине при ниска температура.

Екструдиран алуминий. Този материал не е подходящ за продължително нагряване, по-добре е да използвате такъв тиган за бързо пържене, например за готвене на яйца, пържене на колбаси или просто за отопление. Финансово най-достъпният от трите вида алуминий.

Отлят алуминий. Тиган от алуминий, направен от този материал, от друга страна е предназначен за ястия, които изискват дълго време за готвене, например, яхнии с месо на слаб огън. Важно предимство на тиганите от този материал, за което рядко се говори, е закрепването на дръжката, благодарение на което тя не се разхлабва дори след няколко години употреба. Кован алуминий. Средна позиция както в производителността, така и в цената между отливките и отливките от алуминий, този тиган е идеален за редовна употреба.

Избор на типа незалепващо покритие Изборът на незалепващо покритие е също толкова важен, колкото и изборът на правилния материал на корпуса. Ще обсъдим характеристиките и предимствата на четири вида подови настилки – класически, мрамор, гранит и керамика.

Класическо незалепващо покритие е подходящ както за пържене, така и за задушаване, изисква малко количество масло при готвене. Въпреки това, в сравнение с други видове AP, той няма дълъг експлоатационен живот – рядко надвишава две години, дори ако се спазват всички експлоатационни правила. За да удължите живота на покритието, трябва да премахнете използването на метални гребла, като ги замените със силиконови, дървени или пластмасови. Също така, тиган с класически AP се страхува от рязък спад на температурата – не трябва да поставяте горещи ястия директно от печката под поток вода, трябва да изчакате, докато тиганът се охлади малко. Предвид гореизложеното, тиган с класически AP ще бъде отличен вариант в кухнята, където се приготвят разнообразни ястия – такива ястия са подходящи за пържене и задушаване, за готвене на силен огън и за къкри на слаб огън.

Мраморно незалепващо покритие. Тиганите с мраморно незалепващо покритие имат същата основа като съдовете за готвене с класически AP – флуоропласт. Разликата се състои в добавянето на каменни стърготини, което променя характеристиките на покритието. Най-вече става много по-силно. Животът е значително увеличен – висококачествените модели с незалепващо мраморно покритие е малко вероятно да се провалят за по-малко от 3 години употреба, при условие че се спазват правилата за експлоатация. Също така си струва да се отбележи, че готвенето в мраморен незалепващ тиган изисква минимално количество масло поради структурата на покритието. По този начин мраморната повърхност наподобява класическата по своите свойства. Освен това е универсален, страхува се и от микро драскотини и резки температурни промени. Разликите са по-малко масло, необходимо за пържене, и по-голяма трайност. Ако се опитвате да живеете здравословно, но не можете напълно да спрете пържените храни, добрият мраморен тиган AP е идеалният избор за вас – той може да се пържи в него, но минималното количество масло ще сведе до минимум потенциалната вреда.

Гранитно незалепващо покритие се различава от мрамора по концентрацията на каменни стърготини – в гранита тя е малко по-висока. Това го прави много по-издръжлив и също така по-здрав – този тип покритие е единственото, което не се страхува от контакт с метални предмети. Използвайки тиган с гранит AP, можете не само да използвате железни шпатули при готвене, но и да не се притеснявате твърде много от факта, че вашето домакинство практикува висока култура на сервиране с вилица директно от тигана – покритието ще издържи. Вярно е, че гранитният AP изисква значително повече олио за готвене, отколкото мрамор и класически аналози. Това покритие е идеално за тези, които търсят многофункционален тиган сериозно и дълго време (незалепващи свойства издържат до 4 години).

Керамично незалепващо покритие. Ако основата на всички гореописани AP е флуоропластична, тогава керамичното покритие се отделя, тъй като е направено от пясък, което определя свойствата на керамичния AP. Веднага трябва да кажем, че пърженето върху това покритие няма да работи – то е подходящо само за задушаване и сотиране на слаб огън. Ако здравословната храна е вашият основен приоритет, тогава изборът на съдове за готвене с керамичен AP е еднозначен. Но трябва да се има предвид, че този AP е внимателен в грижите си, той се страхува както от микро драскотини, така и от термичен шок. В заключение бих искал да кажа, че съвременният пазар на съдове за готвене предлага богат избор от тигани с различни AP и от голямо разнообразие от материали. Как да изберем тиган с качествата, които са подходящи за вас? За да не се объркате в цялото това разнообразие и да изберете правилния модел, достатъчно е ясно да разберете какво и колко често ще готвите в тиган, колко пари сте готови да инвестирате в закупуването му и колко време да се посвети на грижата за съдовете. Съчетайте това, което искате от вашите съдове за готвене, с материалните и незалепващи възможности и вие имате идеалния модел за вас и вашата кухня!

Праисторическо пещерно изкуство
Как да организираме светлината в ресторант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Navigation
Close

My Cart

Viewed

Recently Viewed

Close

Categories